Vanliga frågor
Vad bör jag tänka på innan behandlingen?
Kom i tid och sitt gärna ner en stund och vila så du hinner lugna ner nervsystemet. Min erfarenhet är att behandlingen blir effektivare då.
Vid nybesök: Tänk igenom vad du vill ha hjälp med och var beredd på att svara på en hel del frågor om din hälsa. Det som kan tyckas vare helt ovidkommande för dig kan vara just den information jag behöver för att förstå uppkomsten av dina besvär.
Vid återbesök: Hur kändes det precis efter förra behandlingen? Har besvären ändrat karaktär? Hur mår du nu innan behandlingen?
Vad bör jag ha på mig? Ha kläder som du känner dig bekväm i.
Vem kan besöka en osteopat? Alla! Det finns nästan alltid något att göra som förbättrar din hälsa på kort och/eller lång sikt. Vanliga symtom som behandlas med osteopati är besvär i rörelseapparaten som rygg, axel, höft, knä. Andra åkommor som är vanliga att behandla med osteopati är tarmbesvär, domningar eller strålningar i armar eller ben, huvudvärk eller migrän, andnings- eller matsmältningsbesvär, premenstruella smärtor, ledvärk och förslitningsskador, utmattning och stress.
Vad eftersträvas i undersökning/behandling? Att förstå vad som orsakat besvären. Vilken vävnad eller system som är symtomgivande och vad som upprätthåller besvären. Därefter utforma en behandlingsplan för att finna en lösning som ger en långsiktig lindring eller besvärsfrihet.
Hur ofta och hur länge bör jag gå på behandling? Söker du för akuta besvär så brukar det krävas 1-3 behandlingar för att lindra dessa. Är det mer långvariga besvär så blir det såklart fler behandlingar. Det beror även på vad målet är med behandlingen samt faktorer som ålder, hälsa i stort, vitalitet mm. Vi samtalar om detta mot slutet av det första besöket.
”Finn Hälsa, vem som helst kan finna sjukdom” Andrew Taylor Still
”Knäcker” osteopaten kotor? Ja ibland. Osteopatin har en bred repertoar av tekniker i sin verktygslåda, där finns något som passar alla. Jag kan, i samråd med dig, tillämpa en direkt ledjusteringsteknik. En teknik med en kort hävarm, en så kallad ”manipulation”. Det innebär att man använder sig av snabba lätta rörelser för att återställa kroppens normala rörelse. Själva ”knäckandet” menar man uppkommer från att gas i ledytan frisätts. Ledjusteringen är ett av flera sätt att påverka kroppens struktur samt ryggradsleden lokalt.